Visit Feres,Evros GR #EvrosCenter,#MadeinMycountryGR,#MadeinGreece

MadeinMycountryGR EvrosCenter MadeinMycountry Macedoniacenter ThraceCenter MadeinGreece Evros Thrace Hellas
MadeinMycountryGR EvrosCenter MadeinMycountry Macedoniacenter ThraceCenter MadeinGreece Evros Thrace Hellas

You can see more in our “Galleries” section:

Galleries

To Λαογραφικο και Ιστορικο Μουσείου Φερών
Βασικός πυρήνας του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Φερών αποτελεί η προσωπική συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων και ιστορικού υλικού του κ. Νικολάου Γκότση. Πρόσφατα οι ιδιοκτήτες της Λαογραφικής συλλογής Νίκου Γκότση προέβησαν στην αγορά του σπιτιού της οικογένειας Γκουδούλα, με σκοπό να μεταστεγαστεί εκεί. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα, εξαιρετικής σημασίας, που χτίστηκε στις αρχές του 1900 και αποτελεί την μοναδική σωζόμενη Ελληνική οικία της Οθωμανικής περιόδου.
Το μουσείο περιλαμβάνει αντικείμενα και έγγραφα από τη ζωή των κατοίκων της περιοχής του Έβρου και των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Στην Λαογραφική Συλλογή περιλαμβάνονται εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ο καροποιός, η υφάντρα, ο κουρέας, ο σιδεράς, ο χασάπης, ο τσαγκάρης και ο πεταλωτής. Αντικείμενα και εργαλεία που συνέθεταν την καθημερινότητα στα σπίτια της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.
Έπιπλα και μαγειρικά σκεύη, σίδερα, νερόμυλοι, πέτρινα γουδιά, αλλά και μια τεράστια συλλογή κουδουνιών, βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα. Σε ειδικές προθήκες ο επισκέπτης θαυμάζει αντικείμενα από την Ίμβρο, ενώ ιδιαιτερα εντυπωσιακες ειναι οι πολύχρωμες, παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές των χωριών της περιοχής. Τα έπιπλα και σκεύη του παλιού νοικοκυριού, έχουν μια νότα νοσταλγίας. Διάφορα μαγειρικά σκεύη, κασέλες, σκαμνιά, σίδερα, σάτσια για λαγκίτες, νερόμυλοι σε μεγάλη ποικιλία, πέτρινα γουδιά, κουπιά, σαμάρια και σέλλες.
Οντας από τις Φέρες ο Νίκος Γκότσης, εντόπισε και συνέλεξε περισσότερα από 1.900 αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής περασμένων εποχών. Από το 1996 η Λαογραφική Συλλογή Νίκου Γκότση εκτίθεται στις Φέρες και έχει δημόσιο χαρακτήρα. Είναι ένας συλλεκτικός πλούτος από αντικείμενα και φωτογραφικα/γραπτά στοιχεία που αφορούν την μέχρι πριν λίγα χρόνια ζωή των κατοίκων του Έβρου και των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη.
Η “Φτιαγμενο στη χωρα μου” ΚοινΣΕπ (MadeinMycountryGR) προβαλλει την ιστορια, την παραδοση και τις τεχνες του Εβρου, της Ανατολικης Mακεδονιας και Θρακης και της Ελλαδας.
“Τοπικο, παραδοσιακο, φτιαγμενο στη χωρα μου”
#MadeinMycountryKoinsep,#MadeinMycountryGR,#MadeinMycountryCY,#MadeinGreece,#MadeinMycountryEU,#Saymadein2win,#Evros,#Greece,#MadeinMycountrySponsorships,#Hellas,#Cyprus,#ItisMadeinMycountry,#MadeinMycountryWorld,#MadeinMycountryNET,#MadeinMycountryInfo,#EvrosCenter,#MacedoniaCenter,#BalkansCenter,#Feres